De artistieke start van Vereniging “De Hollandse Molen”

In het begin van de 20ste eeuw begon het verval van molens. En gingen we molens mooi vinden. Ze moesten behouden worden! De oprichting van vereniging De Hollandsche Molen in 1923 markeert het begin van het molenbehoud. Een actie van enkelingen overigens in die jaren. Maar wel mensen met een netwerk. Bijvoorbeeld Piet van Tienhoven, ook wel Vogelen Piet genoemd omdat hij de eerste voorzitter van Natuurmonumenten was. Hij deed De Hollandsche Molen erbij en gebruikte zijn netwerk als bankier in Amsterdam om zaken gedaan te krijgen.

Lize Ansingh: De strijd om het molenbehoud (Vereniging De Hollandse Molen)

In dat netwerk zat ook Lize Ansingh. Zij behoorde tot de Amsterdamse Joffers, een groep kunstenaressen die aan het eind van de 19e eeuw studeerden aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Lize Ansigh was bevriend met Piet van Tienhoven en schilderde voor de jonge vereniging een werk over de strijd met de pen tegen de bedreigers van de molen. Met als je goed kijkt, Piet van Tienhoven als centrale middelpunt. Van Van Tienhoven maakte ze ook diverse portretten.

Lize Ansingh: Piet van Tienhoven in oosters kostuum (Vereniging De Hollandse Molen)

Op één daarvan is Van Tienhoven afgebeeld in bijzondere kledij, met de tekst “Hier ziet men Europa en China vredig verenigd in de persoon van mijn vriend V. Tienhove”. Beide schilderijen hangen op het kantoor van De Hollandsche Molen.

(deze bijdrage is van Leo Endedijk)