Schaatsenrijden (2752/4015)

Friezen houden van schaatsenrijden, zoveel is zeker. Ze doen het ook graag in georganiseerde vorm, en leggen het vast voor het nageslacht.  Twee bewijsstukken zijn hier bijgevoegd. Eén in Heerenveen en één in Leeuwarden.

anoniem: Luisterrijke Vrouwen Schaatsen Rijdpartij, 1805 (Fries Scheepvaartmuseum)

In Leeuwarden is de molen die getuige is van de wedstrijd goed te identificeren. Er stonden indertijd verschillende stellingmolens langs de stadssingel, maar er was er maar één met een stelling op palen. We zien hier dus molen ’t Lam.

Dirk Piebes Sjollema: Schaatswedstrijd te Heerenveen, 1811 (prive bezit)

Ook in Heerenveen is met enige research de molen wel te benoemen. De vorm van de onderbouw doet vermoeden dat dit een oliemolen is en niet, bij voorbeeld, een zaagmolen. Dan wordt het zeer waarschijnlijk dat dit oliemolen Het Fortuin is.

Beide molens bestaan al lang niet meer. Althans op deze plek. Het is altijd een gebruikelijke praktijk geweest om goed functionerende molens waar geen emplooi meer voor was te verplaatsen naar een plek waar ze beter tot hun recht kwamen. Molen Het Fortuin bestaat nog, maar nu als korenmolen Nooitgedacht te Veenoord, Drenthe, zo’n zestig kilometer verderop.