De Tuin der Lusten

Even een ongevraagd pleidooitje: Uw kunstbeleving wordt dieper, beter, als u er – naast ‘kunst’ – een tweede thema aan toevoegt, en wel liefst een thema dat zo weinig mogelijk met kunst te maken heeft. Bijvoorbeeld: ‘molen’, maar ieder ander voorbeeld voldoet.

Waarom? Omdat je dan iets vaker Wow! zegt als je door een museum dwaalt; alsof je onverwacht een verre vriend tegenkomt.

Jheronimus Bosch (1450-1516): De Tuin der Lusten (Prado Museum, Madrid)

Een illustratief voorbeeld is hier op zijn plaats. Als illustratie dient ‘De Tuin der Lusten’, het bizarre topwerk van Jheronimus Bosch (ca 1450-1521). Een schitterend drieluik bedoeld om de geneugten van hemel en verschrikkingen van hel onder de aandacht te brengen. Het hangt in het Prado Museum te Madrid, omdat in de tijd van Jheronimus de Spanjaard het in de Lage Landen  voor het zeggen had, en alle topkunst dus naar Spanje verdween.

Het werk is een reis naar Madrid waard om te gaan kijken, Wow dus. En als je daar dan staat, dan gebeurt wat ik hiervoor beschreef: een grotere WOW, een klein vreugdesprongetje, want je ontdekt een verre vriend: er staat een molen op het schilderij. Met wieken die als vuurpijlen achter het bovenhuis uitschieten. Met het silhouet van de molenaar in een helder verlichte bovendeur.

Ziet u hem al?
Daar is ie!

Een kleine kanttekening is op zijn plaats: de molen staat pontificaal midden in de hel. Wat Bosch daar nu toch mee bedoeld heeft?

Je hoeft trouwens niet naar Madrid om het werk in detail te kunnen bewonderen. Surf op de computer naar https://tuinderlusten-jheronimusbosch.ntr.nl/ om het vanuit huis te doen. Dat scheelt enorm in uw milieuvriendelijkheid.